Dukkah

Dukkah

Dukkah är en egyptisk kryddblandning med rostade krossade hasselnötter och rostade sesamfrön som bas och rostade mortlade korianderfrön, spiskumminfrön och fänkålsfrön som ger en härlig smakrik topping till kött och grönsaker.

Det här behöver du

1 dl rostade hasselnötter
3 msk vita sesamfrön
1 tsk korianderfrön
2 tsk spiskumminfrön
1 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk flingsalt

Så här gör du

Rosta hasselnötterna hela i en torr stekpanna inställd på strax över medelvärme. Skaka pannan och passa så att inte nötterna bränns. Alternativt kan du rosta nötterna i ugn på 180 grader ca 10-15 minuter tills de är gyllenbruna och doftar gott. Skaka plåten efter halva tiden.

Häll över hasselnötterna på en ren diskhandduk. Vira ihop handduken och gnugga nötterna mot varandra så att det mesta av skalet lossnar. Låt de sedan svalna.

Rosta under tiden sesamfröna i stekpannan utan matfett tills de är gyllengula. Rör hela tiden och passa så att de inte bränns. Häll över dem i en mortel och mortla dem en stund för att få ut ännu mer smak. Häll över i en skål.

Rosta sedan koriander-, spiskummin- och fänkålsfrön i torr panna tills kryddorna börjar dofta. Mortla även dem och tillsätt saltet och mortlar det tills det blandats med fröna. Häll över dem i skålen med sesamfröna.

Mortla slutligen de rostade hasselnötterna men låt lite grövre bitar finnas kvar. Blanda ner nötterna med det övriga i skålen.

Häll upp i en burk med tätslutande lock om du inte använder det genast.

På bilderna nedan serverar jag dukkahn som ett strössel på ugnsbakad vitkål och grillad entrecôte och färsklök. Som pricken över i:et pressar jag grillad citron över och serverar med brynt smör som jag hällt över vitkålen.



Lämna ett svar