Portabello”pizza” med pepperoni

Portabello”pizza” med pepperoni

Använd portabellosvampen och fyll den med tomatsås, mozzarella och peperoni så får du till alla smaker en god svamp- och pepperonipizza innehåller, fast utan den kolhydratstinna botten en vanlig pizza har. Om du inte har tillgång till portabellosvamp gör en minivariant på stora champinjoner, gärna kastanjechampinjoner (bruna).

Det här behöver du till 6 portabellosvampar

6 portabellosvampar
3 msk olivolja
1 solovitlök eller 2 vitlöksklyftor, pressade
ca 1 dl marinarasås, hemgjord* eller färdigköpt
3 1/2 dl mozzarella, riven**
pepperonikorv
italiensk salladskrydda***

Basilika färsk, att garnera med vid servering

*Du kan göra en enkel tomatsås som bas med finhackad lök och vitlök som du fräser mjuk och tillsätter tomatpuré, passerade eller krossade tomater samt valfri kryddning, t ex salt, peppar och oregano.

**Jag använder en grovriven mozzarella utan tillsatser som jag köper på Ica Maxi. Just mozzarellan är svår att få tag på i hel bit som hårdost att riva själv. Det går såklart att använda någon annan gräddig mild ost men man får tyvärr inte till samma härliga smältegenskaper. Om du istället vill använda mozzarella som du köper som puck i lag, var noggrann med att krama ur vätska ur pucken innan du delar upp den i mindre bitar.

***Om du inte får tag på italiensksalladskrydda det går det bra med lite torkad oregano eller basilika.

Så här gör du

Värm ugnen till 225 grader.

Ta försiktigt bort stammen på svampen. Skrapa sedan försiktigt bort lamellerna med en liten sked för att undvika att svampen blir för blöt när du bakar den. Rengör svampen med ett uppblött hushållspapper istället för att skölja den så att du kan behålla svampen så torr som möjligt.

Blanda olivolja och pressad vitlök. Pensla svamparnas alla sidor med vitlöksoljan. Jag brukar dela upp vitlöksoljan i svampens underdel och sedan pensla först i svampen och sedan runt om. Lägg champinjonerna med öppningen uppåt på en bakpappersklädd plåt.

Grunda hålet i svampen med tomatsås. Fortsätt att fylla på med den rivna osten. Toppa med pepperonikorven och krydda med italiensk salladskrydda.

Grädda i övre delen av ugnen i ca 7-10 minuter tills osten smält och börjar få färg.

Garnera med basilika och servera svamparna omedelbart.



Lämna ett svar