Lasagne (keto)

Lasagne (keto)

Jag har tidigare gjort lasagne som har alla ingredienser utom pasta, dvs så har jag bytt vanliga pastaplattor till zucchini istället. Nu har jag testat att göra en variant på pastaplattorna utan vanligt stärkelserikt mjöl. Du kan använda samma metod och göra din egen fettuccine att ha till dvs pastasåser.

Det här behöver du till 4 portioner

Lasagneplattorna

4 ägg, rumstempererade
150 g färskost, t ex philadelphiaost*
1/2 tsk salt
1 tsk äppelcidervinäger
2 1/2- 3 msk fiberhusk eller finmald psylliumhusk

*Du kan använda smaksatt färskost om du önskar en smaksatt pasta.

Köttfärssåsen

500 g nötfärs
1 gul lök, finhackad
2 solovitlökar eller 3 vitlöksklyftor, finhackade
100 g rotselleri, fintärnad
1 morot, fintärnad
olivolja att fräsa i
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin eller matlagningsvin
1 burk passerade tomater
1 msk kalvfond, koncentrat
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen

Ostsåsen

2 dl grädde (40%)
200 g färskost, naturell, t ex philadelphiaost
2 dl smakrik ost, riven t ex Emmentaler eller Grevé
salt och peppar
2 dl mozzarella, riven att lägga ovanpå ostsåslagren
parmesan att toppa med för mer smak

**Jag använder en mozzarella utan tillsatser som jag hittar på Ica. Den blir så där härligt ”trådig” när den smälter.


Så här gör du

Lasagneplattorna

Blanda alla ingredienser i en mixer eller med elvisp. Låt smeten svälla i 5 min. Mixa ytterligare. Smeten ska bli som en tjock smet. Om den är för lös tillsätt lite mer husk och låt svälla och mixa återigen tills du är nöjd med konsistensen.

Bred ut hälften av smeten på ett bakplåtspapper med hjälp av en slickepott så tunt som möjligt. Lägg på ytterligare ett bakplåtspapper och kavla ut smeten så att den täcker hela ytan av papperet. Lägg över på en bakplåt. Baka mitt i ugnen på 150 grader i 12-13 minuter. Låt svalna några minuter. Dra av det övre papperet. Skär pastan till plattor stora som vanliga lasagneplattor. Lossa det undre pappret från plattorna. Repetera med andra hälften av smeten. Lägg plattorna åt sidan medan du gör köttfärssåsen och ostsåsen.

Köttfärssåsen

Fräs grönsakerna i olja tills de är mjuka utan att de tar färg.

Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa någon minut. Häll sedan på vin och låt det koka in.

Lägg i köttfärsen och låt den fräsa tillsammans med grönsakerna tills den är genomstekt. Krydda med salt och peppar och häll på tomaterna och kalvfonden. Låt såsen puttra och koka ihop tills du fått en fast köttfärs som inte rinner. Rör då och då.

Ostsåsen

Rör ihop grädde och färskost i en kastrull tills den är slät. Koka upp. Ta kastrullen från plattan och tillsätt osten. Rör om tills osten smält och smaksätt med peppar och ev. salt.

Montering

Olja en ugnsform (22×22) i botten. Börja med att lägga ett lager lasagneplattor, sedan hälften av köttfärssåsen. Smeta ut en tredjedel av ostsåsen på köttfärsen och en tredjedel av den rivna mozzarellaosten. Gör ytterligare ett varv med plattor, köttfärs, ostsås och ost. Avsluta med den sista tredjedelen av lasagneplattorna, den sista tredjedelen av ostsåsen och den sista delen av den rivna osten.

Om du vill kan du toppa med lite riven parmesanost för mer smak.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Avsluta med att höja ugnsvärmen och sätta formen högst upp i ugnen för att få lite mer färg på lasagnen om du så önskar.

Ät tillsammans med en god grönsallad, pizzasallad eller tomat- och löksallad.









Lämna ett svar