Laxfilé med skagenröra, varma och kalla grönsaker

Laxfilé med skagenröra, varma och kalla grönsaker

Det går alldeles utmärkt att få till en god måltid utan potatis. Min upplevelse är att det är en vanesak. Här serverar jag lax tillsammans med lättkokt grön sparris och sockerärtor istället för den sedvanliga potatisen. I tillägg en grönsallad och som grädde på moset en härlig skagenröra istället för en sås. Det blir både smakrikt och mättande. Receptet räcker till 4 portioner. Om ni är riktigt hungriga öka på mängden grönsaker.

Det här behöver du

Fisken

4 bitar laxfilé (à 150 g)
salt
svartpeppar, grovmalen
olivolja, neutral

Skagenröran

1 kg räkor med skal (ca 250 g skalade räkor)
150 g majonäs (hemgjord eller färdig)
20 g färsk dill, finskuren
1 msk färsk pepparrot, fint riven
1 tsk saft från citron
Salt och peppar

Grönsakerna

1 bunt grön sparris, färsk (250 g)
1 påse sockerärtor, färska (150 g)
1 påse blandsallad (65 g)

Citronskivor

Då här gör du

Börja med skagenröran. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda ner majonäs, pepparrot, dill och citronsaft. Rör om. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen och gotta till sig till serveringen.

Preppa grönsakerna sedan de varma grönsakerna. Bryt av den nedersta träiga delen på sparrisen och skölj dem. Ta bort ev. fästen på sockerärtor och ev den trådiga delen som sitter i kant med ärtorna i skidan. Det beror lite på sockerärtans storlek om den har en sådan och den brukar följa med när du bryter av fästet om du drar ner mot den kanten. Skölj ärtorna. Koka upp vatten med salt i en kastrull med lock.

Krydda laxen på båda sidorna med salt och peppar. Stek laxen på båda sidorna i olja i en medelvarm stekpanna tills den är gyllenbrun, det tar ca 2-3 minuter på varje sida. Du vill ha fin färg på den men inte nödvändigtvis en hård stekskorpa. Om laxen har skinn börjar du med skinnsidan nedåt.

Lägg ner grönsakerna i det uppkokat vattnet. Ta kastrullen från värmen och låt stå någon/några minuter innan du häller av vattnet från grönsakerna. Beroende på tjockleken på sparrisen kan de behöva ligga i mellan 1-5 minuter. Sockerärtor behöver ligga 1-2 minuter. Då får du ett krispigt resultat med bibehållen färg.

Servera laxen med sparrisen och sockerärtorna samt extra grönsallad och förstås skagenröran.

Lägg gärna upp bitar av citron så att var och en kan pressa lite över fisken på sin egen tallrik innan de hugger in.



Lämna ett svar