Krämig kräftsoppa

Krämig kräftsoppa

För många år sedan blev jag bjuden på en krämig god soppa av en granne på landet. Jag blev grymt imponerad då hans repertoar i köket mest var att ”laga” pizza från kartong och värma enportionsrätter i micron. Men att laga mat behöver ju inte vara vare sig krångligt eller svårt. Den här soppan har jag anpassat en aning eftersom originalet innehöll vetemjöl som redning. Jag har också lagt till lite grönsaker och bytt ut buljong samt använt en skvätt vin.

Det här behöver du

1 stor morot, riven
50 g rotselleri, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 solovitlök, finhackad
smör
1 msk tomatpuré
1/2 dl vitt vin
6 dl vatten
1 1/2 msk hummerfond, koncentrerad
1 ask kräftost, mjukost (330 g)
2 dl  crème fraiche
flingsalt
svartpeppar, grovmalen

1 burk kräftstjärtar (360 g)
dill

Så här gör du

Bryn morot, selleri, lök och vitlök i smör på medelhög värme i en gryta eller stor kastrull i ca 5 min tills de börjar mjukna utan att ta färg. På det sättet tar du fram den naturliga sötman som finns i lök och morötter.

Tillsätt tomatpuré och rör runt med grönsakerna. Låt den fräsa någon minut under omrörning. På det sättet får du bort den råa och skarpa tomattonen som finns i tomatpuré.

Häll på vinet och låt det koka in. På så sätt tar du vara på smaken av vinet men inte alkoholen. Häll på vatten och buljong. Lägg på lock och låt grytan puttra i ca 5 minuter.

Blanda ner kräftost och crème fraiche. Låt det koka upp och koka ihop en aning. Smaka av med salt och peppar.

Vid servering toppa soppan med kräftstjärtarna blandade med finhackad dill. Om du vill kan du servera med t ex lågkolhydratbaguette.



Lämna ett svar