Broccolicarpaccio – råkostsalladsallad på broccolisstam

Broccolicarpaccio – råkostsalladsallad på broccolisstam

Många använder bara buketterna på broccolin och kastar stammen i soporna. Om du känner igen dig, testa det här receptet och gör istället en riktigt god och enkel råkostsallad.

Det här behöver du

2 broccolistammar
olivolja
1 citron, saft och cest
flingsalt
grovmalen svartpeppar

Så här gör du

Skala broccolistammen med en potatisskalare. Skär av den nedersta delen om den är träig. Du märker när stammen börjar bli mjällare. För enkelhetens skull kan man börja skiva uppifrån på stammen. Då är det lättare att upptäcka var den träigare och trådigare delen börjar. Den är inte så god att äta rå.

Skiva den skalade stammen riktigt tunn med en vass kniv alternativt ta hjälp av en mandolin. Lägg upp skivorna på ett fat.

Riv cesten från citronen. Jag använder ett cestjärn men det går också att använda ett rivjärn på den mellersta rivsatsen. (Det är säkert samma sida som du använder när du att river parmesanost.) Pressa ur saften från citronen.

Ringla olivolja över fatet med broccoli, häll på citronjuice, strö över flingsalt och citroncest och dra något varv på pepparkvarnen.

På bilden serverar den som en del av en trojka på gröna grönsakstillbehör tillsammans med rimmad ugnsbakad torskrygg på en spegel av gräddig pepparrotssås.




1 tanke om "Broccolicarpaccio – råkostsalladsallad på broccolisstam"

Lämna ett svar