Brynta sockerärtor med västerbottenkräm och citron

Brynta sockerärtor med västerbottenkräm och citron

Ytterligare ett googlingsrecept. Den här gången hittade jag det hos en grönsaksimportör. Just idag gör jag det på inhemska sockerärtor; min egen skörd av Lokförare Bergfäts jätteört. Wow vilken sockerärt! Jag kommer aldrig mer odla någon annan sort. Jag hade glädjen att få utsäde av Elaine tidigare i år och är för evigt tacksam. Ärtorna är en svensk kulturarvssort med spännande historia och fantastiska egenskaper. Den är stor, mycket stooor och kan bli i storlek som en handflata. Och ändå är den inte det minsta träig. Den är krispig, mör och godare än någon annan sockerärt jag provat. Om du brukar odla, gillar sockerärtor och ännu inte testat denna, Gör det bara!

Det här behöver du

Brynta sockerärtor

200g sockerärtor, färska
smör att steka i

100 g västerbottenost, finriven
1 1/2 dl grädde (40%)

2 msk pinjenötter, rostade
1 citron, det rivna skalet och lite citronsaft vid servering
flingsalt
(löjrom)

Så här gör du

Lägg den rivna osten i en bunke. Koka upp grädden och häll den över osten. Mixa slät med en stavmixer och låt stå i rumstemperatur en stund. Ställ sedan in den i kylen för att tjockna en stund.

Rosta solroskärnorna eller pinjenötterna i en torr panna.

Bryn sockerärtorna i smör i en stekpanna en kort stund, endast någon minut.

Lägg upp ostkräm på ett fat. Toppa med brynta sockerärtor, citronskal och rostade solroskärnor. Pressa lite citronsaft över och avsluta med flingsalt.

Ifall du vill lyxa till det kan du även garnera med lite romkorn. Det passar extra bra om du äter sockerärtorna med fisk.

På bilden nedan med laxfilé lagad i airfryern i ca 10 minuter på 180 grader tills fisken nått en innertemperatur på 52 grader.



2 tankar om "Brynta sockerärtor med västerbottenkräm och citron"

Lämna ett svar