Husmors köttfärslimpa

Husmors köttfärslimpa

Ett knep jag vet man använde sig av förr i världen var att göra köttfärslimpa enklaste möjliga sätt, nämligen att blanda i en påse lök- eller champinjonsoppa tillsammanms med lite grädde och sedan forma till en limpa och skjuts in i ugnen. Enligt min minnesbild var det kanongott. Tyvärr lämnar innehållsförteckningen mycket övrigt att önska, eller snarare önskar jag att den innehöll lite mindre, te x potatisstärkelse, maltodextrin, palmfett, socker, jästextrakt mm. Här är min variant som kräver lite mer tid och omsorg men där du skipper mysko tillsatser.

Det här behöver du

1 liten gul lök, riven eller finhackad
150 g färska champinjoner, finhackade
smör

500 g köttfärs (bland- eller nötfärs)
1/2 dl grädde (40%)
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 tsk kalvbuljong
1 tsk lökpulver
1 tsk svamppulver (torkad svamp finmald till mjöl)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen eller från kvarn

1 pkt bacon

Så här gör du

Börja med att fräsa lök och champinjoner i smör på medelhög värme i en stekpanna tills löken är mjuk och svamparna genomstekta utan att det får färg.

Blanda den svalnade lök- och svampblandningen med övriga ingredienserna noga. Forma sedan färsen till en limpa. Lägg den i en smord ugnsform.

Dela baconet på hälften och klä sedan ovansidan av limpan med baconskivorna. Peta gärna under ändarna på baconet under limpan. Skivorna ska täcka ovansidan och kanterna men behöver inte gå runt på undersidan.

Grädda limpan mitt i ugnen i 200 grader ca 30-40 minuter. Färsen är klar när limpan har en innertemperatur på 70 grader. Jag brukar höja ugnstemperaturen mot slutet för att få finare färg på baconet.

Här har jag valt att servera köttfärslimpan med lättkokta broccolibuketter och en krämig kantarellsås på trattkantarell. Jag har utgått från en grund på grädde (2/3) och färskost (1/3) smaksatt med smulad torkad trattkantarell, kalvfond, soja, salt och peppar. Det är lättast att koka ihop en gräddsås i en traktörpanna eller nonstick. Det går på nolltid när du använder ett kärl med vidd. Om du har köttsaft kvar från köttfärslimpan, sila och häll ner i grädden.



Lämna ett svar