Kafta – köttfärskebab

Kafta – köttfärskebab

En lättlagad köttfärsrätt som du gör i långpanna. Receptet kommer från Zeinas Kitchen. Jag väljer dock lite andra tillbehör som är bättre anpassade till en lågkolhydratskost. Om du har svårt att få tag på kryddan sumak kan du ersätta den med att vid serveringen ha citronklyftor var och en kan pressa över kaftan om så önskas. Det kan också vara knepigt att få fatt på den turkiska paprikan sivri som är åt det starka hållet mer lik en mild chili. Den går att ersätta med vanlig grön paprika och sedan kan man även servera med inlagd som brukar gå att få tag på i glasburk i välsorterade livsmedelsbutiker.

Det här behöver du till 6 portioner

Kaftan

1 kg färs; lamm, nöt eller blandfärs
1 rödlök, finhackad
1 liten bunt persilja, finhackad
2 solovitlökar, finhackade
1 tsk gurkmeja
1 1/2 tsk sju kryddor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Garnityret

2 rödlök, klyftor
3 sivri, delade på längden
3 tomater, kryssade på toppen
4-5 msk olivolja
1 1/2 msk sumak

Tillbehör

2 paket fetaost
1/2 huvud isbergssallad, strimlad
persilja, slätbladig

Kebabsås (röd och stark)

1 burk krossad tomat (ca 390 g)
1 liten lök, finhackad
1 msk sambal oelek
1/2 tsk salt
1 tsk Sukrin Gold

Vitlökssås

1 dl majonäs
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 solovitlök, riven
1 tsk svartpeppar
1 tsk Sukrin Gold
1/2 tsk salt

Så här gör du

Kaftan med garnityr

Blanda alla ingredienser till kaftan, men blanda inte färsen mer än nödvändigt eftersom slutresultat på färsen annars riskerar att bli torrt och segt. Platta ut färsen i en oljad långpanna, ca 30×40 cm. Skär ut ett jämnt rutmönster så att det blir lättare att dela färsen när den är färdiglagad.

Lägg på rödlök, sivri och tomater på färsen. Ringla över olivolja och strö över sumak. Sätt plåten mitt i ugnen på 275 grader med grillfunktionen på. Grädda i ca 15 minuter. Servera genast med tillbehör och såser.

Kebabsåsen (röd och stark)

Svetta den finhackade löken i olivolja tills det mjuknar utan att den får för mycket färg. Häll i övriga ingredienser och låt puttra med locket på glänt i ca 20-30 min. Smaka av och krydda eventuellt mer. Mixa den slät, låt puttra 2-3 minuter till. Du kan servera såsen kall eller varm.

Vitlökssåsen

Blanda alla ingredienser och låt såsen vila i kylen en stund så att alla smaker sätter sig. Om du vill ha en rinnigare sås, späd ut med lite vatten.





Lämna ett svar