Hallonglassbakelse

med chokladkonst

~ Med inspiration från Dessi ~

 

 

Portioner

12 små formar eller 1 stor

 

Ingredienser

3 äggvitor
3 äggulor
ev. sötning av något slag
3 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver eller äkta vanlijstång
2 dl mosade hallon

 

Servering

chokladkonst
rostade kokosflarn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så här gör du

 

  1. Om du har en glassmaskin ska du givetvis göra glassen i denna. Om inte får du ta fram elvispen. Utan glassmaskinen kan resultatet bli lite "isigare".
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, du ska kunna vända upp och ner på bunken utan att vitorna ramlar ur.
  3. Vispa äggulorna till en fluffig smet. Om du vill använda socker eller sötningsmedel vispar du detta tillsammans med gulorna. Om du har LCHF:at ett tag kan du säkert nöja dig med sötman från grädden, vaniljen och garnityren. Jag själv skyr sötningsmedeln och skulle hellre använda riktigt socker i små mängd. T.ex. prova med 1-2 msk socker istället för sötningsmedel.
  4. Vispa grädden tillsammans med vaniljen och vänd sedan ned äggulesmeten först och sedan försiktigt även äggvitesmeten och de mosade hallonen.
  5. Klicka ut smeten i småformar eller en vid stor form och låt frysa tills den har stelnat, ca 2-3 timmar beroende på formen du lagt glassen i.
  6. Tag ut glassen en stund före serveringen så att den har en önskvärd ättemperatur.
  7. Vi garnerade våra små hallonglassbakelser med rostade kokosflarn från Renée Voltaire samt 70%-ig choklad som vi smält och sedan tillverkat små "konstverk" av med hjälp av en sked doppad i den smälta chokladen som fick göra droppade chokladmönster på smörpapper som sedan fick stelna i frysen.